Bearnaisesås

Affärsköpt Bearnaisesås är knappt Bearnaisesås. Visst kan det tänkas att den jolmiga varianten från kyldisken på ICA kan göra sig till en grillmiddag på verandan men om denna varianten utgör ens enda exponering för såsen så kan man knappt påstå att man vet hur Bearnaise smakar.

Detta är min version av en klassisk hemmagjord Bearnaisesås. Jag kan tycka att den ofta kan bli lite mesig om man kör efter standardrecept och jag fullkomligen älskar kontrasten mellan syran och sältan i såsen så istället för vitvinsvinäger som är det traditionella att ha i en Bearnaisesås så brukar jag använda mig av balsamvinäger tillsammans med en liten skvätt ättika. Jag tycker att det ger en lite vassare syra och det gillar jag.

Vill man gå efter tradition så kan man helt enkelt byta ut denna komination mot 2 msk vitvinsvinäger, såsen blir fortfarande jättegod.

Kryddorna kan ju såklart vara färska men just i denna sås så tycker jag inte att färska kryddor ger så otroligt mycket till upplevelsen så man kan köra på torkat med gott samvete.

Bearnaisesås

Recept av Erik
Portioner

4

portioner
Förberedelse

10

minuter
Tillagningstid

15

minuter

Ingredienser

  • 1 scharlottenlök

  • 150 gram smör

  • 1 1/2 msk balsamvinäger

  • 1 tsk ättika

  • 4 msk vatten

  • 1 krm vitpeppar

  • 2 st äggulor

  • 1-2 msk dragon

  • 1 tsk persilja

  • Salt efter smak

Tillagningssteg

  • Skala och hacka scharlottenlöken.
  • Smält smöret i en kastrull eller microvågsugn.
  • Lägg löken i en liten kastrull och tillsätt 2 msk vatten, vinägern, ättikan och vitpepparn.
  • Koka upp och låt koka tills nästan all vätska är borta ( jag brukar vänta tills jag har c.a en tsk vätska kvar).
  • Tillsätt 2 msk vatten till och sila vätskan ner i en skål. skölj ur kastrullen, fyll den till hälften med vatten och ställ skålen med vätskan i kastrullen.
  • Vispa ner äggulorna och fortsätt att vispa tills blandningen tjocknar, detta sker vid 70°C jag brukar använda en termometer för att vara säker på temperaturen.
  • Så fort blandningen börjar tjockna så tar du ut skålen från vattenbadet och lägger den på en fuktig trasa. detta har 2 syften, dels kyler den ner skålen något så att förtjockningen avstannar och dels så håller den skålen på plats när du nu ska vispa ner smöret.
  • Vispa ner smöret i omgångar, lite åt gången och se till att allt smör arbetats in i såsen innan du häller på mera. Det är viktigt att smöret nu har rätt temperatur, det får inte vara varmare än 70 grader för då tjocknar såsen för mycket och det får inte vara under 50 grader för då kommer det inte att vilja blanda sig i såsen.
  • När allt smöret är i och såsen har en jämn konsistens så vispar du ner dragon, persilja och smakar av med salt.
  • Servera helst såsen direkt. Behöver du hålla såsen varm så kan du ställa tillbaka den i vattenbadet (som nu inte står på plattan). Du måste då vispa hela tiden, det är också viktigt att såsen nu inte blir för varm för då kommer den att tjockna och skära sig.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *