Extra goda kanelbullar med mandelmassa

Idag fyllde mellanbarnet år. 11 för att vara exakt. Och då fick hon ju så klart välja middag. Det receptet håller vi lite på då vi har speciella planer för det. Dock var vi ju bara tvungna att fika för att fira den stora dagen.

Om tjejen i fråga får bestämma så är det bara ett fikabröd som gäller, kanelbullar såklart! Hon är tokig i dem.

Jag jobbar vanligtvis på frihand när jag gör kanelbullar, jag har gjort det så många gånger så att jag vet att de kommer att bli bra. Den här gången blev de dock så goda så att jag kände mig tvungen att dokumentera dem. Med mandelmassa i fyllningen och nystött kardemumma i degen så blev bullarna pricken över i på en bra födelsedag.

Extra goda kanelbullar med mandelmassa

Recept av Erik
Antal

24

st bullar
Förberedelse

1

timme 
Tillagningstid

10

minuter

Ingredienser

  • c.a 11 dl vetemjöl special

  • 4 dl standardmjölk

  • 1 pkt jäst för söta degar

  • 200 gram rumstempererat smör

  • 1 pkt mandelmassa (100 gram)

  • 2 dl strösocker

  • 2 1/2 msk malen kanel

  • 2 tsk kardemummakärnor

  • 1 krm salt

  • 1 ägg till pensling

  • 1 msk pärlsocker till garnering

Tillagningssteg

  • Värm mjölken till 37°C
  • Stöt kardemumman i en mortel.
  • Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och blanda med degkrog i bakmaskin till jästen löst sig.
  • Tillsätt 50 gram smör (skivat), 1 dl socker, kardemumma och salt.
  • Tillsätt mjölet lite i taget tills degen känns bra, jag gillar när degen är lite kladdig. Bearbeta degen i bakmaskinen i 15 minuter.
  • Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.
  • Blanda smör, mandelmassa, resterande socker och kanel för hand eller i bakmaskinen.
  • Värm ugnen till 225°C.
  • Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord, kavla ut degen till en rektangel på c.a 40×60 cm.
  • Bred ut smörblandningen jämnt över degen, rulla sedan ihop degen på långsidan (60 cm lång rulle).
  • Skär av och kasta ändarna, skär resterande deg i c.a 2 cm tjocka skivor.
  • Placera på två stycken bakplåtspappersbeklädda plåtar, halva satsen i per plåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 15 minuter.
  • Pensla bullarna med ägg, strö över pärlsocker.
  • Grädda i mitten av ugnen i c.a 9 minuter.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *