Fisk och skaldjursgryta med saffransaioli

Fisk och skaldjursgryta med saffransaioli

Den här grytan var precis vad jag behövde idag. God och mustig med massa smak från buljongen som jag kokade på räkskalen.

Veronica gillar inte saffran i fiskgryta, jag älskar det. Vi kompromissade och snurrade till en aioli med saffran i, Det passade hur bra som helst och gav en massa saffranssmak till rätten, förmodligen mer än vad hon trodde att den skulle göra.

Hur som helst så vad den riktigt god och superenkel att laga.

Fisk och skaldjursgryta med saffransaioli

Recept av Erik
Portioner

4

portioner
Förberedelse

30

minuter
Tillagningstid

1

timme 

30

minuter

Ingredienser

  • 400 gram räkor med skal

  • 400 gram laxfilé

  • 8 st potatisar

  • 3 st morötter

  • 2 st schalottenlökar

  • 3 dl vitt vin

  • 2 msk tomatpuré

  • 2 1/2 dl mellangrädde

  • 1-2 msk hummerfond

  • 2 krm cayennepeppar

  • 2 msk rapsolja

  • Salt

  • Saffransaioli
  • 1/2 msk vitvinsvinäger

  • 1 st äggula

  • 1 tsk dijonsenap

  • 2 dl rapsolja

  • 1 st vitlöksklyfta

  • 1 pkt saffran

  • Salt och vitpeppar efter smak

Tillagningssteg

  • Skala räkorna, räkorna i en skål och skalen i en kastrull, ställ räkorna kallt.
  • Fräs räkskalen i rapsoljan i 2 minuter, tillsätt tomatpuré, hälften av vinet och vatten så att räkskalen täcks. koka på medelvärme i 1 timma.
  • Skala och dela potatisen i mindre bitar, skala och slanta morötterna, skala och finhacka löken. Dela laxfilén i mindre bitar.
  • Fräs potatis, morot och lök i lite olja i en gryta eller kastrull i någon minut.
  • Sila ned räkfonden i grytan genom en finmaskig sil, slå på resten av vinet och hummerfonden, fyll på med vatten tills potatisen täcks, koka upp och låt koka i 15 minuter.
  • Tillsätt laxen och mellangrädden , koka upp och låt koka i ytterligare 5 minuter.
  • Smaka av med salt och eventuellt en nypa mer av cayennepeppar.
  • Lägg på de skalade räkorna vid servering.
  • Saffransaioli
  • Vispa vinäger, senap och äggula tills allt är blandat.
  • Tillsätt oljan under kraftig vispning, först droppvis och sedan i en försiktig stråle tills all olja är tillsatt.
  • Pressa i vitlöken och smaka av med salt och peppar. tillsätt saffran och vispa ihop.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *