Fiskgratäng

Fisk är bland det bästa jag vet. Mina barn håller dock inte med mig om detta. Det spelar då blankt ingen roll hur väl halstrad laxen, pocherad sjötungan eller grillad tonfisken är. Det mesta blir ändå kvar på barnens talltikar oätet.

Vilken tur då att det går att gömma fisk. Denna gratäng går alltid ner. Det skadar alls inte att den är svingod för både barn och vuxna.

Fiskgratäng

Recept av Erik
Portioner

4

portioner
Förberedelse

30

minuter
Tillagningstid

40

minuter

Ingredienser

  • 400 gram torskfiléer

  • 150 gram räkor

  • 900 gram mjölig potatis

  • 3 dl matlagningsgrädde

  • 1/2 dl vitt vin

  • 2 msk vetemjöl

  • 2 msk smör

  • 1 fiskbuljong

  • 1 citron

  • 1 äggula

  • 1 msk hackad dill

  • Salt och vitpeppar

Tillagningssteg

  • Värm ugnen till 225°C.
  • Skär fisken i mindre bitar, jag skär den i centimetertjocka skivor.
  • Salta och peppra fisken ordentligt och stek den i ugnen i c.a 15 minuter.
  • Skala potatisen och koka mjuk (c.a 20 minuter).
  • Skala räkor, lägg skalen i en kastrull, tillsätt en dl vatten och det vita vinet och koka under lock i c.a 10 minuter.
  • Sila bort räkskalen och tillsätt mjöl under omrörning, matlagningsgrädden, fiskbuljongen och hälften av spadet från fisken. Koka upp och låt sjuda tills såsen tjocknar.
  • Tillsätt saften från halva citronen och dill, salta och peppra efter smak.
  • Lägg de flesta av räkorna över fisken (spara några till garnering) och häll över såsen.
  • Tillsätt smör, mjölk och äggula till potatisen, vispa ihop med en elvisp och salta efter smak.
  • Spritsa eller skeda ut potatismoset längst med kanten på ugnsformen
  • Garnera med räkor och citronklyftor och kanske en dillkvist.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *