Hel kalkon i slow cooker

Är det en vedertagen svensk tradition med kalkon på annandagen eller är det bara i min familj som vi har hållit på med detta i alla år. Varje år, säkert de senaste 15 åren i alla fall så är det någon som ska hålla kalkonmiddag.

Det är ju i och för sig inget fel på det, kalkon är ju jättegott och en perfekt rätt att bryta av med när julmaten börjar kännas trist.

De senaste åren har jag tillagat mina kalkoner i slow cooker. Det är enkelt, man behöver inte vakta den som en dåre eller vara orolig för att den inte ska vara helt genomstekt. Dessutom har jag aldrig lyckats få en torr och tråkig kalkon på detta vis utan de är alltid saftiga och möra.

Hel kalkon i slow cooker

Recept av Erik
Portioner

8

portioner
Förberedelse

20

minuter
Tillagningstid

8

timmar 

Ingredienser

  • 1 kalkon på c.a 4 kg

  • 2 st äpplen

  • 1 påse katrinplommon (250 gram)

  • 2 st gula lökar

  • Ett par kvistar färsk rosmarin

  • Salt

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 tsk soja

Tillagningssteg

  • Skölj kalkonen och ta ut innanmätet (brukar ligga i en påse inuti kalkonen.
  • Kärna ur och klyfta äpplena, skala och klyfta löken.
  • Salta ordentligt inuti kalkonen (c.a 1 msk salt), fyll kalkonen med äppelklyftor, lökklyftor, katrinplommon och rosmarinkvistar om vartannat tills kalkonen är full.
  • Knyt ihop benen på kalkonen med styckartråd och lägg kalkonen i slow cookern.
  • Salta ovansidan av kalkonen, släng i de äppelskivor, lökar och katrinplommon som inte fick plats inuti kalkonen.
  • Starta slow cookern på låg värme och tillaga kalkonen i 8 timmar. Efter c.a 7 timmar kan du tempa kalkonen, den är klar när den når 70°C (eller 8 timmar). Min kalkon var 68°C efter 8 timmar och den var helt färdig.
  • Starta ugnen på 225°C, gärna med grillfunktionen på.
  • Flytta kalkonen från slow cookern till en ugnsplåt. Stek tills den fått en fin yta, detta bör ta c.a 10 minuter. Vakta noga så att fågeln inte bränns.
  • Sila skyn från slow cookern ned i en kastrull, tillsätt vispgrädde och soja, koka upp och låt sjuda i ett par minuter. Red med lite mjöl och vatten eller redning.
  • Servera förslagsvis kalkonen med ugnsstekt eller kokt potatis, brysselkål och svart vinbärsgelé.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *