Janssons Frestelse

Janssons Frestelse är definitivt ett måste på vårt julbord. Här kommer mitt enkla recept som jag använt sedan urminnes tid. Det är så mycket godare än att bara ha potatis på julbordet och samtidigt så enkelt att laga så det finns ingen anledning att hoppa över denna rätt.

Janssons Frestelse

Recept av Erik
Förberedelse

20

minuter
Tillagningstid

50

minuter

Ingredienser

  • c.a 1 kg mjölig potatis

  • 2 st gula lökar

  • 1 burk anjovis

  • 5 dl vispgrädde

  • 3 msk ströbröd

  • 50 gram smör

  • Salt och nymalen svartpeppar

Tillagningssteg

  • Skala lök och potatis
  • skär potatisen i stavar (jag använder en mandolin till detta), skär lök i skivor och anjovisen i små bitar.
  • varva potatis, lök och anjovis i en ugnsform. Börja med potatisen och lägg så att du har 3 st lager potatis med 2 st lager lök och anjovis mellan.
  • blanda vispgrädden med valfri mängd anjovisspad för smak (jag tar ungefär halva spadet), salta och peppra efter smak, häll gräddblandningen över potatisen.
  • äll över ströbröd jämt över formen, skär eller hyvla smör över formen.
  • Tillaga i ugnen i c.a 50 minuter. Sänk värmen till 200°C efter c.a 15 minuter.
  • Se till gratängen då och då, när den fått tillräckligt med färg så lägger du på ett lock eller skjuter in en ugnsplåt ovanför gratängen.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *