Julvört

Vörtbröd är ju ett måste till skinkan. Visst kan man köpa vörtbröd precis överallt såhär i juletider men det blir ju ändå godast om man gör sitt egna.

Jag är absolut ingen expert på bakning och har inte hittat på receptet själv, receptet krediterar jag baksidan på påsen med vörtkrydda från Santa Maria som jag hittade i kryddhyllan på affären.

Med det sagt så är det ibland bättre att jobba efter ett väl beprövat recept än att återuppfinna hjulet.

Julvört

Recept av Erik
Antal

1

bröd
Förberedelse

1

timme 

30

minuter
Tillagningstid

30

minuter

Ingredienser

  • 1/2 pkt jäst för söta degar

  • 25 gram rumstempererat smör

  • 3 dl porteröl (eller julmust)

  • 1 påse vörtmix (finns i kryddhyllan)

  • 1/2 dl mörk sirap

  • 4 dl rågsikt

  • 5 dl vetemjöl

  • 1 dl russin

  • 1msk sirap och 1/2 dl vatten till pensling

Tillagningssteg

  • Värm ölen till 37°C
  • Smula ner jästen i en bunke, tillsätt ölen och rör tills jästen löst sig
  • Tillsätt rågsikt, vetemjöl, vörtmix, sirap, smör och russin.
  • Blanda degen i c.a 10 minuter.
  • Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
  • Sätt ugnen på 225˚C. Ta upp degen från bunken och forma till en stor limpa eller två små. Lägg direkt på plåt eller i brödformar, jäs i ytterligare 30 minuter.
  • Spruta lite vatten i ugnen med en blomspruta och kör in brödet.
  • Släpp ut ångan efter 5 minuter, sänk ugnen till 200°C och grädda i ytterligare 25 minuter.
  • Blanda vatten och sirap och pensla brödet direkt när det kommer ut från ugnen.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *