Kålpudding i slow cooker

Ett par dagar innan jul blev vi så sugna på kålpudding. Vi brukar göra den i slow cooker och låta den gå i minst 5 timmar. Resultatet blir otroligt gott och saftigt.

Slow cooker är ju en sådan där grej som åker in i något skåp på sommaren och letar sig fram igen till vinterhalvåret. Vi har kört allt från kalkon till risgrynsgröt och grytor i våran slow cooker, allt med bra resultat. Det är dessutom skönt att kunna förbereda en middag på morgonen, gå till jobbet och ha maten klar när man kommer hem.

En slow cooker kan du idag hitta för runt 500 kr för de billigaste. Kolla t.ex in denna från Kitchen time.

Kålpudding i slow cooker

Recept av Veronica
Portioner

6

portioner
Förberedelse

20

minuter
Tillagningstid

6

timmar 

Ingredienser

  • 800 g vitkål

  • 4 msk ljus sirap

  • 2 msk soja

  • En köttbuljongtärning

  • 800 g nötfärs

  • 2 dl vispgrädde

  • 0, 5 msk vitvinsvinäger

  • 4 msk ströbröd

  • 0, 75 dl vatten

  • Salt och peppar

  • Snabbpicklad gurka
  • 1/2 gurka

  • 2 dl vatten

  • 1 1/2 msk ättika 12%

  • 1 msk socker

  • Gräddsås
  • 2 1/2 dl matlagnings eller mellangrädde

  • 1/2 tärning köttbuljong

  • 1 krm vitvinsvinäger

  • 1/2 tsk svart vinbärsgelé (eller lingonsylt)

  • 1 krm vitpeppar

  • c.a 1 tsk soja

  • Salt efter smak

Tillagningssteg

  • Börja med att blanda ihop ströbrödet med vispgrädden, vattnet, 1 msk soja, vinägern och kryddorna i en stor skål. Låt stå i några minuter medan du gör nästa steg.
  • Strimla vitkålen med mandolin eller skär den tunt. Lägg vitkålen i botten av slow cooker-kärlet, häll på sirapen och 1 msk soja och smula sedan över buljongen.
  • Blanda ner köttfärsen i ströbrödblandningen och lägg den sedan på vitkålsbädden.
  • Sätt slow cookern på låg värme och låt den gå i 5-6 timmar.
  • Snabbpicklad gurka
  • Skär gurkan tunt, blanda vatten, ättika och socker i en skål och rör tills sockret löst sig. Lägg i gurkan och låt dra i minst en halvtimma.
  • Gräddsås
  • Blanda grädde, köttbuljong, svart vinbärsgelé, vitvinsvinäger och vitpeppar i en kastrull. Tillsätt soja men var försiktig, såsen ska få en fin färg men för mycket kommer att göra att såsen smakar soja vilket inte är att rekommendera. Koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i c.a 10 minuter tills den tjocknat något, passa såsen noga så att den inte bränner vid. smaka av med salt.
  • Servera kålpudding med kokt potatis, lingonsylt eller svart vinbärsgelé, gräddsås och snabbpicklad gurka.
Dela det här inlägget

1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *