Köttfärspaj

Paj är så tacksamt. Det spelar egentligen inte så stor roll vad du slänger i den, det blir gott ändå. Jag brukar därför experimentera rätt fritt med paj. Ingen blir den andra lik men bra blir de alltid.

Den här gången gjorde vi en köttfärspaj. När jag lagade pajen så var jag lite sugen på libanesisk mat så jag bestämde mig för att smaksätta pajen med bladpersilja, spiskummin och tomat. Det passade perfekt och blev även ganska kryddstarkt av sambal oelek.

Detta kan dock ses som en rekommendation. Vill du ha andra smaker i så uppmanar jag dig att gå åt ett annat håll., Experimentera vet jag! Det ska ju trotts allt vara kul att laga mat.

Köttfärspaj

Recept av Erik
Portioner

6

portioner
Förberedelse

15

minuter
Tillagningstid

40

minuter

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl

  • 125 gram smör

  • 3 msk vatten

  • 800 gram blandfärs

  • 1 st gul lök

  • 2 st tomater

  • 2 st vitlöksklyftor

  • 2 dl vispgrädde

  • 100 gram riven gratängost

  • 2 msk tomatpure

  • 2 msk sambal oelek

  • 1 msk spiskummin

  • 1/2 dl hackad bladpersilja

  • 2 1/2 dl creme fraiche paprika chili

  • 2 msk matyoghurt

Tillagningssteg

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Gör först degen. Mät upp mjölet i en skål, skär det kylskåpskalla smöret i mindre bitar, blanda mjöl och smör för hand tills de löst sig till en grynig massa, tillsätt vattnet (så kallt som möjligt) och blanda ihop till en deg.
  • Tryck ut degen i en pajform och grädda formen i ugnen i 10 minuter.
  • Skala och hacka lök och vitlök, hacka tomaterna i mindre bitar, finhacka persiljan.
  • Stek löken i lite smör i en stekpanna i någon minut så att den mjuknar, tillsätt vitlök och köttfärs och stek bort det mesta av vätskan från köttfärsen.
  • Tillsätt spiskummin, sambal oelek och tomatpuré, persilja och vispgrädde, koka upp och låt koka ihop under någon minut.
  • Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Häll fyllningen i pajformen och strö över riven ost.
  • Grädda mitt i ugnen i c.a 20 minuter.
  • Vispa ihop en förpackning creme fraiche med smak av paprika och tomat med 2 msk matyoghurt.
  • Servera pajen med en enkel sallad och såsen.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *