Lammracks i Sous Vide Med Lyxiga Tillbehör – Recept

Home » Lammracks i Sous Vide Med Lyxiga Tillbehör – Recept

Denna nyårsafton åt vi lammracks. Det har blivit lite av en tradition. Jag tror att vi har ätit lammracks 4 utav de senaste 5 nyårsaftnarna.

Det började med att vi lagade det ett år och Bibbi (mellantjejen) blev så till sig så att hon tjatade om det där lammet i flera månader. Året efter när det var oxfilé på menyn så blev hon så besviken att hon nästan grät. Ungen hade gått i ett år och längtat efter nyår bara för att få äta lammracks igen.

Sedan dess så är vi så illa tvungna att laga det där lammet år efter år.

Det är ju i och för sig inget fel på det, lammracks är en av mina favoriträtter. Detta året fick det sällskap på tallriken av mjälla hasselbackspotatisar, ugnsbakad kronärtskocka, stekt sparris och rödvinssås.

Ett par ord om Sous vide

Jag fick ett Sous vide set i julklapp av min underbara fru och den har redan gått varm flera gånger. Det var alltså inget snack om att lammet skulle tillagas på detta sätt.

Resultatet blev det bästa lammet vi har ätit på en nyårsafton, och då har det ju som sagt varit något av en tradition de senaste åren.

Under den korta tiden vi haft med Sous vide maskinen har det blivit solklart att det är det smidigaste sättet att tillaga kött. Många recept i framtiden kommer onekligen att använda sig av metoden vid tillagning av mat. Vi skaffade den billigaste Sous vide cirkulatorn vi kunde hitta, en av märket Andersson från NetOnNet för 499:-. Dessutom hittade vi en vacumförpackare på Lidl för 299:-. Båda fungerar superbra.

Det är möjligt att de dyrare modellerna är bättre men i slutändan så handlar det om att vattnet ska hålla en viss temperatur och det gör våran maskin +- 0,2°C vid mätning med termometer.

Att laga Sous vide behöver alltså inte vara dyrt, men resultatet blir väldigt proffsigt.

Lammracks i sous vide med lyxiga tillbehör

  • Portioner: 4 portioner
  • Förberedelse: 30 minuter
  • Tillagningstid: 3 timmar 

Ingredienser

Lammracks

  • 1200 g lammracks
  • Ett par kvistar färsk rosmarin
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st citron för zest
  • 2 msk smör till stekning
  • Salt och nymalen svartpeppar

Hasselbackspotatis

  • 12 st fasta potatisar
  • 50 gram smält smör
  • 1-2 msk ströbröd
  • Salt

Ugnsbakad kronärtskocka

  • 2 st mindre kronärtskockor
  • 4 msk olivolja
  • Salt
  • Ett par kvistar färsk rosmarin

Rödvinssås

  • 3 dl rödvin
  • 1 schalottenlök
  • Ett lagerblad
  • 1 tsk timjan (färsk eller fryst)
  • 1 1/2 msk oxfond (outspädd)
  • 1 dl vatten
  • 25 gram smör
  • Salt

Stekt sparris

  • Ett knippe sparris
  • 1 msk smör till stekning
  • Salt

Tillagningssteg

Lammracks:

  • Värm ett vattenbad till till 57,5°C med Sous vide.
  • Salta och peppra lammracksen runt om. Vänd racksen så att sidan med mest kött på hamnar uppåt. Riv citronzest över racksen, pressa över en vitlöksklyfta per rack (fördela vitlöken över ovansidan). Lägg på 2 kvistar rosmarin per rack.
  • Lägg ett lammrack per vacumpåse och förslut påsarna. Lägg påsarna i vattenbadet och låt ligga i 3 timmar.
  • Ta upp lammracksen ur vattenbadet och ta ut dem ur påsarna. Torka dem torra med papper och torka bort vitlöksresterna.
  • Stek racksen på hög värme på alla sidor i rikligt med smör i någon minut per sida.

Hasselbackspotatis: 

  • Värm ugnen till 200°C.
  • Skala 12 st jämnstora potatisar. Skär snitt tvärs över hela potatisen så tunt som möjligt, lägg potatisarna i en slev så kan du snitta ned tills kniven tar i slevens kanter.
  • Lägg potatisarna på en ugnsform, pensla med smält smör och strö över ströbröd och salt.
  • Stek mitt i ugnen i c.a 1 timma, pensla med mer smält smör efter halva tiden.

Ugnsbakad kronärtskocka:

  • Dela kronärtskockorna på mitten och lägg i en bakplåtspappersbeklädd ugnsform. Häll över c.a 1 msk olivolja per halva, salta efter behag och strössla över lite färsk rosmarin.
  • Stek i ugnen tillsammans med hasselbackspotatisen i 1 timme, kolla till efter halva tiden, om de fått tillräckligt med färg så kan du lägga ett lock över kronärtskockorna.

Rödvinssås:

  • Skiva schalottenlöken, lägg lök, timjan och lagerblad i en kastrull och häll på vinet. Koka tills vinet reducerat och börjat tjockna.
  • Sila bort löken och kryddorna och häll tillbaka vinet i kastrullen, tillsätt fonden och koka upp.
  • Släng i smöret och vispa tills såsen gått ihop, smaka av med salt.
  • Stek sparrisen i smör, salta efter behag.
  • Skär upp köttet längst med benen, lägg upp allt på tallrikar så fint du kan, njut av resultatet av ditt slit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *