Palak Paneer med tomat och halloumi

Palak Paneer är en indisk gryta på spenat och den indiska osten paneer. Då den är svår att få tag på här i Sverige kommer här en version med halloumi.

Grytan är mycket smakrik och härlig med traditionella indiska smaker från kryddor som Garam Masala, kummin, ingefära, kanel och gurkmeja.

Rätten är lakto ovo vegetarisk och passar perfekt som bjudmat när ni ska få vegetarianer på besök. Vi äter den minst en gång i månaden såhär på höstkanten då rätten är en favorit både hos barn och vuxna.

Palak Paneer med tomat och halloumi

Recept av Erik
Portioner

4

portioner
Förberedelse

15

minuter
Tillagningstid

20

minuter
Kalorier

405

kcal

Ingredienser

  • 200 gram bladspenat (jag använder frysta hela blad)

  • 1 msk garam masala

  • 1/2 tsk gurkmeja

  • 1/2 tsk kanel

  • 1/2 tsk chiliflakes

  • 1 krm kumminkapslar

  • 1 bit ingefära stor som en tumme

  • 1 msk tomatpuré

  • 2 st scharlottenlökar

  • 2 st vitlöksklyftor

  • 2 msk matolja

  • 1/2 dl vitt vin

  • 1 tärning grönsaksbuljong

  • 2 st tomater

  • 1 burk krossade tomater

  • 3 dl matlagningsgrädde

  • 200 gram halloumiost

  • Salt och nymalen svartpeppar

Tillagningssteg

  • Tina bladspenaten om du använder fryst.
  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  • Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära, skär tomaterna i tärningar.
  • Fräs lök, vitlök, ingefära tomatpure och kryddorna i en msk matolja i c.a 2 minuter.
  • Tillsätt vinet och låt koka i en minut till.
  • Tillsätt matlagningsgrädde, buljong och tomater. koka på svag värme i c.a 10 minuter.
  • Skär halloumin i kuber om c.a 2 cm, stek i 1 msk matolja på hög värme tills gyllenbrun.
  • Tillsätt bladspenaten och koka i ett par minuter.
  • Tillsätt halloumin till grytan, rör om, salta och peppra efter smak.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *