Porterstek

Idag åt vi Porterstek till middag, det är en riktig favorit såhär på vinterkanten. Köttet blir supermört och såsen är så god att man skulle kunna dricka den rakt ur kannan.

Såsen som blir över (det blir en dryg liter sås enligt receptet) går utmärkt att spara, jag brukar frysa ner den i en isbricka och använda som fond när jag gör andra grytor.

Idag serverades steken med kokt potatis men det fungerar även utmärkt att göra ugnsrostad potatis eller kanske hasselbackspotatis om det ska serveras som bjudmat.

Porterstek

Recept av Erik
Portioner

6

portioner
Förberedelse

10

minuter
Tillagningstid

2

timmar 

Ingredienser

  • 1,5 kg nötstek, t.ex fransyska eller rostbiff

  • 3 dl porteröl

  • 1 dl outspädd svartvinbärssaft

  • 1/2 dl kinesisk soja

  • 2 st gula lökar

  • 2 st vitlöksklyftor

  • 8 st enbär

  • 8 st svartpepparkorn

  • 1 tsk torkad timjan

  • 3 st tärningar köttbuljong

  • 3 dl vispgrädde

  • 2 msk vetemjöl

Tillagningssteg

  • Skala och klyfta lök, skala vitlöksklyftorna, krossa enbären med sidan av knivbladet.
  • Tillsätt lök, vitlök, enbär, pepparkorn, timjan, öl, svartvinbärssaft, soja och buljong till en gryta eller kastrull och koka upp. Det är viktigt att kokkärlet inte är mycket bredare än steken.
  • Lägg i köttet och koka på låg värme under lock till innertemperaturen når c.a 70°C. Det tar ungefär 1 1/2 timma. Vänd köttet varje halvtimma så att det blir jämnt stekt.
  • Ta grytan från plattan och låt svalna i minst en halvtimma.
  • Ta ut köttet från grytan och sila skyn ner i en skål.
  • Blanda vetemjölet med en skvätt vispgrädde i en kastrull och vispa fritt från klumpar. Tillsätt skyn och all vispgrädde och koka upp såsen, låt såsen småputtra i c.a 5 minuter.
  • Skär köttet tunt, servera med såsen, kokad eller ugnsrostad potatis, broccoli eller brysselkål och en klick vinbärsgelé.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *