Quesadillas

I helgen var vi och kollade in en kryddbutik i Lomma vid namn Borgeby kryddgård. Det var jättehäftigt att strosa runt där och hitta kryddor som annars kan vara näst intill omöjliga att få tag på.

I en av hyllorna hittade vi en samling chilisåser från ett märke som heter Skånsk Chili. Dom var både tjusiga och hade så roliga smakkombinationer, Hur gott låter inte blandningar som lingon och chipotle, äpple och jalapeño eller den som vi doppade dessa quesedillas i: Mango och habanero.

Quesedillas är ett roligt alternativ till vanliga tacos, dessutom fungerar de perfekt som bjudmat då de är så behändiga att hålla och äta. Här har vi gjort 2 olika varianter, en med köttfärs och en vegetarisk med stekta bönor. Bönorna passar även utmärkt om ni har en standard tacokväll och har veganer i familjen. De är smakrika och smakar dessutom distinkt mexikanskt.

Quesadillas

Recept av Erik
Portioner

4

portioner
Förberedelse

40

minuter
Tillagningstid

10

minuter

Ingredienser

  • frijoles refritos (stekta bönor)
  • 1 paket (200 gram) svarta bönor i vatten

  • Två vitlöksklyftor

  • En gul lök

  • 2 msk vatten

  • 2 msk matolja

  • 2 tsk spiskummin

  • 1 tsk rökt paprikapuljer

  • 1/2 tsk chiliflakes

  • 1 tsk salt

  • Övrigt
  • 500 g köttfärs

  • Tacokrydda, vi gör våran egen efter detta recept.

  • 1 burk majs

  • 1 rödlök

  • 1/2 burk inlagda jalapeños

  • 4 st champinjoner

  • Riven ost

  • Olja till stekning

  • 6 stora tortillabröd

Tillagningssteg

  • Börja med att steka bönorna i olja tillsammans med hackad vitlök och den gula löken. Häll i vattnet, oljan och kryddorna, smaka av med salt. Häll över i en skål och skiva sedan upp svampen och stek den när bönorna är färdiga.
  • Stek köttfärsen, tillsätt tacokrydda när den är färdigstekt.
  • Börja med att lägga ett bröd på en tallrik, fyll ena halvan av tortillan med bönröra eller köttfärs. Fortsätt med rödlök, jalapeños, majs och tillslut ost. Vik brödet till en halvmåne, lägg nästa bröd ovanpå, fyll och vik åt andra hållet så att 2 bröd bildar en cirkel. Lägg på nästa bröd och fortsätt så tills alla bröden är fyllda.
  • Stek i olja, två åt gången, på mellanläge. Ett par minuter per sida tills brödet har fått en fin färg och osten har smällt. Lättaste sättet att vända bröden utan att fyllning rinner ut är att lägga på en tallrik upp och ned i pannan och vända alltihop så att bröden hamnar på tallriken.
  • Skär varje quesedilla i tre delar, lägg upp alla bitar på ett serveringsfat.
  • Serveras med en god guacamole, pico de gallo och om ni vågar, doppa en bit av din quesadilla i mango habanerosås från Skånsk chili.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *