Ramen med ärtskott och sidfläsk

Ramen är något speciellt för mig. Att sitta med en skål rykande het Ramensoppa är nästintill spirituellt. Sedan skadar det ju inte att rätten ser ut som ett konstverk i en skål.

Det här receptet kan ses som en grund att bygga vidare på. Jag experimenterar ofta med nya smaker och soppan smakar nog aldrig precis likadant. Dock finns det ett par smaker som jag anser är viktiga att ha med för att få till en riktigt bra Ramen. Den japanska sojan är viktig, den är något lättare och renare i smaken än den kinesiska och ger soppan en god karaktär. Sesamoljan skapar ett djup i smaken som jag anser är svår att ersätta. Någon typ av vinäger är också viktig för att balansera umamitonerna i de första två ingredienserna.

Ramen är kul. Låt fantasin flöda!

Ramen med ärtskott och sidfläsk

Recept av Erik
Portioner

4

portioner
Förberedelse

10

minuter
Tillagningstid

25

minuter
Kalorier

410

kcal

Ingredienser

  • C.a 10 gram ingefära (som ett finger)

  • 1 röd chilifrukt

  • 1 grönsaksbuljong

  • 1 köttbuljong

  • 3 st vitlöksklyftor

  • 2 msk japansk soja

  • 1 msk sesamolja

  • 1 msk risvinäger alt. vitvinsvinäger

  • 1 knippe salladslök

  • 6 st champinjoner

  • 100 gram ärtskott

  • 2 st ägg

  • C.a 300 gram sidfläsk

  • C.a 200 gram nudlar

  • 1,5 liter vatten

Tillagningssteg

  • Koka äggen hårda och nudlarna enligt anvisning på paketet.
  • Skär sidfläsk i mindre bitar (stek 2 skivor i ugnen på hög värme för garnering om du vill).
  • Skala och finhacka vitlök, ingefära, salladslök och halva chilin (spara halva till garnering). Kvarta champinjonerna.
  • Stek det skurna fläsket i sesamoljan i botten av en gryta tills det får färg.
  • Tillsätt vitlök, ingefära och champinjoner och stek ytterligare i c.a 2 minuter.
  • Tillsätt vatten, buljong, soja, vinäger och salladslök till grytan. Koka upp och sjud i c.a 20 minuter.
  • Smaka av med salt.
  • Lägg upp nudlar i botten på 4 skålar, sleva över buljonen och garnera med ägghalvor, ärtskott, resten av chilin och fläsket om du stekt det.
Dela det här inlägget

1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *