Risotto med svamp och schalottenlök

För många år sen när jag satt och tittade på något program med Gordon Ramsey blev jag så himla nyfiken på att laga risotto. Jag upptäckte dock att det inte gick lika snabbt att laga rätten som de vill få det att verka i Hell’s Kitchen. Men det är så värt att det koka ihop en Risotto på 40 min än att lägga 20 på t.ex Jasmineris.

Det här receptet är så som jag lagat Risotto i 10 års tid. Den blir krämig och len i smaken och passar till såväl fisk eller kyckling som för sig själv.

Om vi inte har någon egenplockad svamp hemma så brukar vi använda champinjoner. Annars så kan man tillsätta vilka grönsaker man känner för. I just detta recept serveras Risotton med en bit lax som tillagats i ugnen.

Risotto med svamp och charlottenlök

Recept av Veronica
Portioner

6

portioner
Förberedelse

15

minuter
Tillagningstid

40

minuter

Ingredienser

  • 4 dl arborioris

  • 1 liter vatten

  • 2 grönsaksbuljonger

  • Svamp efter smak

  • 1 stor eller 2 små schalottenlökar

  • 1 dl vitt vin

  • 1 1/2 dl riven parmesan

  • 2 msk olivolja

  • Salt & peppar

Tillagningssteg

  • Börja med att koka upp vattnet med buljongen och ställ sedan av den från spisen.
  • Finhacka lök och dela svampen.
  • Häll oljan i en bred kastrull, värm upp den, men sänk sedan plattan 2 steg.
  • Tillsätt riset, löken och svampen och fräs i någon minut. Häll sedan på vinet och låt det sjuda in.
  • Sänk nu värmen till låg temperatur (som det ska vara när du kokar ris) ta sen 2-3 dl av fondvattnet och häll i kastrullen och häll sen på ytterligare 2-3 dl när det första nästan har kokat bort.
  • När det är ca 3 dl kvar av fondvattnet, häll på det i kastrullen, på med ett lock och sätt en timer på ca 20 min.
  • När vattnet har kokat bort, ta av kastrullen från plattan och tillsätt sedan parmesanen. Vi gillar att ha mycket parmesan i, så det blir extra krämigt.
  • Smaka sedan av med salt och peppar.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *