Saftiga Lussebullar

Självklart ska det fikas på maten och då bara måste det ju finnas lussebullar. Detta recept ger bland de saftigare bullarna som jag själv har smakat, jag har fått många komplimanger för dem så jag antar att jag gör något rätt. Prova själv vet jag!

Lussebullar

Recept av Erik
Portioner

20

stycken
Förberedelse

2

timmar 
Tillagningstid

10

minuter

Ingredienser

  • 12 dl vetemjöl special

  • 5 dl rumstempurerad mjölk

  • 50 g jäst för söta degar

  • 150 g smör

  • 2 dl strösocker

  • 2 paket saffran

  • 1 msk valfri sprit, jag använder konjak

  • 1 dl russin

  • 1/2 tsk salt

  • 1 ägg till att pensla bullarna

Tillagningssteg

  • Blanda spriten med saffran och en msk socker, lägg russinen i blöt, låt båda stå minst 30 min.
  • Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och saffransblandningen och blanda tills jästen är upplöst.
  • Tillsätt socker, salt och mjöl.
  • Degen ska arbetas i c.a 15 min (vetemjöl special kräver mer arbetning av degen för att få en bra glutenutveckling)
  • Skär smöret i tunna skivor, lägg smöret och russinen på degen och låt sen jäsa under bakduk i 60 min.
  • Starta bakmaskinen igen, så att smöret och russinen bakas in i degen, snurra i 2-3 minuter.
  • Häll ut degen på ett väl mjölat bakbord.
  • Dela upp degen i 20 delar, rulla ut varje bit och forma till ett S, lägg bullarna på en bakplåtspappersförsedd plåt, se till att varje bulle har ordentligt med plats.
  • Sätt ugnen på 225 °C, jäs bullarna under bakduk i 30 min.
  • Pensla bullarna med ett vispat ägg, (ha gärna ett krm salt i ägget, då bryts proteinerna i ägget ner och det blir lite lättare att jobba med)
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  • När de svalnat, njut av en god lussebulle och julkaffe!
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *