Smörgåstårta

Smörgåstårta är en riktig favorit för mig. Jag har nog alltid gillat det. Det bästa med att göra smörgåstårta själv är att du får den precis som du vill ha den. Jag kan tycka att de man kan köpa i affärer eller konditorier smakar på tok för mycket majonäs.

Denna är mer frisk i smaken, den är gjord på tre olika lager fyllning, ett med lax, räkor och rom, ett med tonfisk och ett med ägg och kaviar, tillsammans en mycket väl avvägd helhet där varje tugga bjuder på en aning av varje smak. Lite sött, lite salt och väldigt mycket friskhet.

Receptet till denna tårta har jag fått från min mor och den har smakat precis lika dant hela mitt liv, vissa klassiker ska man inte mixtra med.

Smörgåstårta

Recept av Erik
Portioner

6

portioner
Förberedelse

30

minuter
Tillagningstid

30

minuter
Kalorier

800

kcal

Ingredienser

  • 1 stor limpa formfranska eller 2 paket landgångsbröd

  • 150 gram rökt lax

  • 150 gram räkor

  • 1 burk röd stenbitsrom

  • 4 st ägg

  • 4 msk kaviar

  • 1 burk tonfisk i olja

  • 3 msk majonäs

  • 5 dl creme fraiche

  • 1 stor rödlök

  • 1 citron

  • 1/2 gurka

  • coctailtomater

  • Salt och nymalen svartpeppar

Tillagningssteg

  • Koka äggen hårda. Skala och hacka rödlöken fint.
  • Hacka hälften av laxen och hälften av räkorna fint, blanda med hälften av rödlöken, 1 dl creme fraiche, 1 msk majonäs och saften från en halv citron. Tillsätt hälften av romen och blanda i försiktigt.
  • Blanda tonfisken med hälften av rödlöken, 2 msk majonäs och 2 msk creme fraishe, tillsätt saften från 1 halv citron, salta och peppra efter smak.
  • Skala äggen, lägg i en skål eller en djup tallrik och mosa med en gaffel. blanda äggen med kaviar och 1 msk creme fraiche.
  • Skär kanterna av brödskivorna, smöra alla bröd förutom de 8 som ska ligga överst och lägg ut på en bricka eller ett stort fat. Lägg bröden tätt ihop 2 st i bredd och 8 st i längd så att de bildar en stor rektangel.
  • Häll ut laxröran och sprid ut den jämnt över lagret med en sked eller spatel.
  • Lägg på nästa lager bröd och sprid sedan ut lagret med ägg, gör om proceduren med ett nytt lager bröd och sedan tonfiskröran. Avsluta med ett sista lager bröd.
  • Bred ut resterande creme fraiche jämnt över tårtan så att det täcker toppen och sidorna, använd en spatel.
  • Garnera med tunt skivad gurka runt om och sedan med resterande lax, räkor, rom och coctailtomater ovanpå. Var kreativ och garnera som du vill inget är fel.
  • Låt stå kallt minst en timma, smörgåstårta blir bara godare om den får stå och dra till sig ett tag.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *