Tabbouleh och kryddiga köttfärsbiffar med fetaost

Jag har varit sugen på tabbouleh ett tag och idag fick jag äntligen göra det igen. Tabbouleh är en superfrisk och härlig bulgur och persiljesallad från mellanöstern som fungerar som ett perfekt substitut när pasta/ris/potatis börjar kännas enformigt.

Till dessa kryddiga köttfärsbiffar passar rätten extra bra. Även biffarna drar åt mellanösternhållet i smakerna med smak av vitlök, spiskummin, persilja och citron. Ett rejält stänk av sambal oelek ger en angenäm hetta och biffarna är dessutom fyllda med fetaost. Helt enkelt jäkligt gott!

Till rätten gjorde jag även en enkel tsatsiki, kanske den lättaste såsen man kan ge sig på att laga, men den passar här som hand i handske. kolla in receptet på tsatsiki här.

Tabbouleh och kryddiga köttfärsbiffar med fetaost

Recept av Erik
Portioner

4

portioner
Förberedelse

30

minuter
Tillagningstid

30

minuter

Ingredienser

  • 800 gram blandfärs eller lammfärs

  • 1 pkt fetaost

  • 1 gul lök

  • 3 st vitlöksklyftor

  • 2 msk sambal oelek

  • 1 1/2 msk spiskummin

  • 1 tsk torkad persilja

  • c.a 0,75 tsk salt

  • 1 citron

  • 3 dl grovkrossad bulgur

  • 1 knippe bladpersilja c.a 150 gram

  • 2 st tomater

  • 1 st rödlök

  • 2 msk olivolja

  • 1 vitlöksklyfta (till)

Tillagningssteg

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Koka bulgur i lättsaltat vatten enligt anvisningar på paketet, låt sedan bulguren svalna. Detta kan göras i förväg men jag brukar glömma det, då spolar jag upp kallt vatten i vasken och ställer hela kastrullen att svalna i vattnet.
  • Plocka bladen av persiljan och lägg dessa i en skål.
  • Skala och finhacka den gula löken, skala vitlöken.
  • Lägg köttfärsen i en skål, smula över fetaosten, pressa i 3 utav de 4 vitlöksklyftorna och riv i citronskalet.
  • Tillsätt den gula löken, sambal oelek, spiskummin, persilja och salt och blanda ihop alla ingredienserna, forma till 8 st biffar.
  • Bryn köttfärsbiffarna så att de får en yta, lägg biffarna i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen, stek i ugnen i 10 minuter.
  • Hacka bladpersiljan ganska fint, hacka tomaterna, skala och finhacka den röda löken, häll allt i en skål och tillsätt bulgur.
  • blanda olivoljan i en liten skål tillsammans med 1 st pressad vitlöksklyfta, salt och saften från citronen. Här handlar det om att hitta en balans, börja med halva citronen och en dryg tsk salt och tillsätt vad som behövs tills blandningen är både väldigt sur och väldigt salt på samma gång.
  • Tillsätt blandningen till tabboulehn och rör om. Här skulle jag också rekommendera att börja med ungefär halva blandningen och tillsätta till du själv tycker att det smakar bra.
  • Servera tillsammans med en god tsatsiki.
Dela det här inlägget

1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *