Tacos al Pastor

Detta är den perfekta kombon av två olika världsdelar som möts i mat! Libaneser tog kebaben till Mexico på 30-talet, och med sig hade de sin gyroskebab! Men mexicanarna gjorde den till sin egen, genom att byta ut lammköttet till fläsk, slänga in några chilisar och sen en härlig ananas!

Denna rätt är en fördel att börja med dygnet innan den ska ätas, då den helst ska kallmarineras i kylen över natten, och sen också svalna i kylen efter 3 timmar i ugn! Vi köper våra chilisar från Borgeby kryddgård och väljer efter smak & heta vilka vi vill ha en maten just denna gång. De vanligaste vi har i är dock chipotle och ancho!

När du ätit denna rätt, så lovar jag att den kommer ätas ofta, även om det tar 1 dygn att tillaga! Men det är den sååå värd!

Tacos al Pastor

Recipe by Veronica
Servings

6

servings
Prep time

45

minutes
Cooking time

24

hours 

Ingredienser

  • 1-1 1/2 kilo fläskkarré

  • 1 pkt bacon (140g)

  • 1 ananas

  • salt

  • Adobo:
  • 3-4 olika torkade chilisar

  • 2 dl utsädd ananasjuice

  • 2 msk ättiksprit 12%

  • 1 kycklingbuljongstärning

  • 1 hel vitlök

  • 1 tsk spiskummin

  • 1 msk ceylonkanel

  • 1 msk salt

  • Ananas salsa
  • 1 st färsk ananas

  • 1 st färsk jalapeno (om du vill ha let hetta) eller habanero (om du vill ha mycket hetta)

  • 1/2 kruka färsk koriander

  • 1 msk limejuice

  • Salt efter smak

Tillagningssteg

  • Börja med att göra adobon. De torkade chilisarna ska rostas på medelvärme i en torr panna, tills de puffar upp. Ta sedan bort stjälken och kärna ur den, och lägg chilin i anansjuicen och ättikan i ca 15 min.
  • Blanda sedan i de andra ingredienserna och mixa till en slät pasta. Vi brukar göra det i våran mixer, lättar än med tex en stav.
  • Nu ska karrén skäras väldigt tunt och längs med fiberna, banka den sen ännu tunnare med kötthammare (om du inte har en, ta en stekpanna eller kastrull).
  • Ta fram en brödform (10x30cm ungefär), det viktiga är att det ska kunna byggas på höjden och bli kompakt.
  • Häll lite av adobon i botten av formen, lägg sedan en köttbit och sen smeta på adobo på den. Ta två baconskivor och lägg på. Ta en till köttbit, lägg på mera adobo. Lägg bacon ungefär var tredje lager av kött.
  • Plasta sedan in hela formen och ställ in den i kylen, helt över natten. Annars minst tre timmar.
  • Nästa steg är att ställa in ugnen på ca 125 grader, ställ in formen i ugnen i 3 timmar. När den är färdig, låt den stå och svalna tills att den blivit tillräckligt sval för att ställa in i kylen. Helst ska stå kyld så att fettet i formen stelnar, 5-6 timmar behövs nog.
  • Tärna ananasen fint, kärna ur och finhacka chilifrukten, grovhacka koriandern, blanda i en skål med limejuice och en nypa salt.
  • När det börjar bli dags för att äta, så häll av vätskan som är kvar i formen, men se till att spara det stelnade fettet. Skiva köttet så tunt det bara går, tänk gyroskebab! Stek sedan köttet i rapsolja med sitt egna fett så de blir lite krispigt och varmt!
  • Servera med en ananassalsa, silverlök, jalapénjomayo och lime i små tortilliasbröd!
Dela det här inlägget

Taggad med

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *