Tsatsiki

Tsatsiki kan vara den lättaste såsen som går att laga. Bara ett par få ingredienser att vispa ihop och så är det klart.

Vill man göra det svårt för sig så kan man ju alltid låta yoghurten rinna av i ett kaffefilter någon timma innan såsen ska blandas, då blir den riktigt krämig och god. Det går även att snofsa till det lite med kryddningen. Jag har sett recept med både färsk oregano, timjan och persilja (dock inte alla 3 samtidigt). Testa den krydda som ligger närmast ditt hjärta om du vill imponera lite extra vid middagsbjudningen.

Jag tycker dock att man kan skippa alla dessa extra steg och ändå ha en väldigt bra sås. Det är något speciellt i enkelheten i att kunna göra en god sås bara genom att röra ihop ett par enkla ingredienser.

Tsatsiki

Recept av Erik
Portioner

4

portioner
Förberedelse

2

minuter
Tillagningstid

5

minuter

Ingredienser

  • 1/2 gurka

  • 2 1/2 dl turkisk yoghurt

  • 2 krm salt

  • 1-2 vitlöksklyftor

  • 1 tsk olivolja

  • 1 krm nymalen svartpeppar

Tillagningssteg

  • Riv gurkan grovt ner i en skål.
  • Tillsätt salt, rör om, låt dra i c.a 5 minuter. Saltet drar ut vattnet från gurkan.
  • Pressa vattnet ur gurkan.
  • Tillsätt yoghurten, pressa i vitlöken och rör om.
  • Häll över oljan och dra ett par varv över alltihop med pepparkvarnen.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *