Tema: Julmat

Nu är Julen äntligen här igen. Visst är det härligt! Vi tycker verkligen om julen, det är något med att få pynta hela hemmet med lite lagom smaklösa skräniga saker i tyg och porslin som får en att känna sig lite som ett barn igen. I skrivande stund så ligger det ett tunt lager snö på marken (då vi bor i Skåne så får man nöja sig med det lilla. Lådan med julpynt har tagits upp och en del nya saker har inhandlats speciellt för i år. Jag har till och med köpt en “riktig” tomtedräkt för att våran lilla 1:åring ska få träffa Tomten denna julafton.

I år har vi traditionsenligt (för oss) firat in den 1:a advent med ett litet julbord. Vi passade även på att samla några av våra favoritrecept. Här nedan kommer några rätter som är obligatoriska för oss under julen. Klicka på länkarna för att komma till respektive recept.

Glad första advent önskar vi på Smakmakeriet 🙂

Måsten på julbordet

Currysill och Ginsill.

Sill är ett måste på julbordet, egengjord sill ger bonuspoäng hos svärmor, så är det bara. Här har vi samlat 2 stycken olika recept. Båda är gjorda på 5-minuterssill och går att slänga ihop i ett nafs.

Hemmagjorda julköttbullar

Dessa köttbullar är en fröjd på julbordet! Att använda kryddpeppar i förhöjer smaken rejält och gör de riktigt juliga! Går inte att hålla sig från att provsmaka medan de steks.

Griljera din egen julskinka

Eftersom vi gör ett litet julbord vid 1 advent varje år, så kör vi på förkokt skinka. Vi brukar krydda den lite olika, i år valde vi honung, dijon och ingefära. Det blev supergott!

Janssons frestelse

Janssons Frestelse är definitivt ett måste på vårt julbord. Här kommer mitt enkla recept som jag använt sedan urminnes tid. Det är så mycket godare än att bara ha potatis på julbordet och samtidigt så enkelt att laga så det finns ingen anledning att hoppa över denna rätt.

Julvört

Vörtbröd är ju ett måste till skinkan. Visst kan man köpa vörtbröd precis överallt såhär i juletider men det blir ju ändå godast om man gör sitt egna.

Saftiga lussebullar

Självklar ska det fikas på maten och då bara måste det ju finnas lussebullar. Detta recept ger bland de saftigare bullarna som jag själv har smakat, jag har fått många komplimanger för dem så jag antar att jag gör något rätt. Prova själv vet jag!

Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *