Hel kyckling i ugn med rosmarindoftande citron och sardellsmör

Hel kyckling är en fantastisk rätt att tillaga. Den ser härlig ut direkt ifrån ugnen och blir mörare och godare än när man tillagar bitar.

Hemligheten med att få en kyckling perfekt heter smör. När du får in smör under skinnet på kycklingen så blir skinnet krispigt och köttet under mört. Smöret är också bra för att få till smaken du vill ha på kycklingen. I det här receptet har kycklingen fått smak av ett citron och sardellsmör med ett ordentligt knippe finhackad rosmarin i.

Kycklingen serverar förslagsvis med ugnsrostade rotsaker. Vispar du ihop skyn från kycklingen med grädde och saltar efter smak så har du även en gudomlig sås att ackompanjera kycklingen med.

Smaklig spis.

Hel kyckling i ugn med rosmarindoftande citron och sardellsmör

Recept av Erik
Portioner

4

servings
Förberedelse

30

minuter
Tillagningstid

40

minuter

Ingredienser

  • 1 hel kyckling

  • 100 g rumsvarmt smör

  • 2 st vitlöksklyftor

  • 4 st sardellfiléer i olja

  • 1 citron

  • salt och svartpeppar

  • 4 kvistar rosmarin

  • 2 st gula lökar

Tillagningssteg

  • Sätt ugnen på 225°C
  • Smör: Riv skalet från citronen, finhacka hälften av rosmarinen, pressa vitlöksklyftor och hacka sardellerna.
  • blanda rumsvarmt smör med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  • Kyckling: stick in fingret under skinnet på kycklingen och massera framåt så att en ficka bildas mellan skinn och kött upprepa både över brösten och låren.
  • Skeda in smöret under skinnet och fördela det jämnt över köttet. spara lite smör och gnid ut ovanpå kycklingen.
  • Klyfta löken och citronen. Stoppa in lök, citron och resten av rosmarinen i håligheten i kycklingen.
  • Stek i nedre delen av ugnen så att skinnet krispar till sig, c.a 15 minuter.
  • änk värmen till 175°C
  • Stek kycklingen i c.a 1 timma eller tills innertemperaturen vid lårbenet mäter 82°C. Ös kycklingen var 20’e minut så håller den sig saftig och riktigt fin.

Anteckningar

  • Serveras antingen med ris och currysås, eller ugnsrostade rotsaker och en sås på skyn från kycklingen.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *