Nyårsmeny

En nyårshälsning från Smakmakeriet

Så har ett nytt år kommit till sin ände och man får luta sig tillbaka och reflektera över tiden som gått sedan man senast satt och reflekterade.

Nu är ju detta en matblogg och receptsamling och ingen reflektionsblogg så jag tänkte såklart redogöra för alla godsaker som vi proppade i oss på nyårsafton, allt annat vore ett bedrägeri.

Jag skulle dock först vilja ta tillfället i akt och uttrycka hur glad jag är. Detta gångna året har varit ett av de bästa jag varit med om och det är inte utan att jag blir lite rörd när jag tänker på vilken tur jag haft det här året.

Det här året sade jag upp mig från en fast och trygg anställning för att kunna vara hemma med min lilla dotter och få ha en aktiv roll i hennes utveckling det första året i livet. Det har jag fått göra och det har varit fantastiskt, jag skulle inte vilja byta det mot något.

Jag sade också upp mig för att jag hade en dröm om att kunna leva på mina egna villkor, vara min egen chef och styra över min egen tid. Detta året har jag gjort vad jag länge drömt om och startat en egen firma som jag kan leva på.

Dessutom är det ju faktiskt detta året som denna blogg har blivit till. Detta projekt har varit ett kreativt utlopp för mig och Veronica, en gemensam hobby där vi hela tiden har pushat varandra för att göra bättre och roligare mat. Vi har alltid varit ett bra team i livet och nu är vi det i köket också.

Allt detta är saker som jag är tacksam för i år. Men som sagt så är det väl ingen som är här för att läsa om mig, så utan vidare dröjsmål…

All den goda maten vi åt på nyårsafton

Vi började dagen med Eggs Benedict. en riktig klassiker och så gott. Jag har aldrig varit en fena på att pochera ägg så jag blev mycket glad när jag läste att man kunde pochera i sous vide. Jag fick en sådan maskin i julklapp av min underbara fru och jag brukar alltid nörda in mig totalt när jag får ny köksutrustning så det kommer nog att bli en hel del sous vide den närmaste tiden.

Hur som helst så blev äggen jättebra, de serverades på smörstekt rostbröd tillsammans med knaperstekt bacon och en hemmavispad hollandaisesås. Recept på Eggs Benedict hittar du här.

Lunch hoppade vi över helt så att det skulle få plats så mycket snask som möjligt på kvällen.

Middagen kan antingen ses som 2 eller 3-rätters lite beroende på hur man ser på ostbricka. Varken jag eller Veronica är så fasligt mycket för söta deserter, varken att laga eller att äta dem. Genom åren så har vi så klart gett oss på olika panacottor och glassar och tårtor o.s.v Men oftast känns det som att man sitter och pliktar i sig slisket efter middagen bara för att det hör till.

Nu körde vi istället på förrätt, varmrätt och till sist en ostbricka som det plockades av resten utav kvällen.

Förrätten var en enkel toast skagen till oss och en ännu enklare avocadotoast till flickorna. Förrätten var så enkel att vi inte ens bemödat oss med att skriva ett recept till den, men vi gillar den mycket och det är väl det som räknas. Om det ändå skulle vara intressant att veta hur vi gjort så följer här allt du behöver veta.

Enkel toast skagen:

Här kommer ett recept på en enkel toast skagen, du vet en sån där som alla ätit på någon fest någon gång.

  • Smörstek valfritt bröd, skär det i tjusiga trekanter
  • Ta valfri mängd Creme fraishe, rom, räkor och rödlök
  • Blanda så mycket du vill eller inte alls.
  • Lägg på brödet och garnera om du vill, förslagsvis med avocado och/eller citron.

Enkelt va?

I så fall så var huvudrätten något mer komplicerad, inte för att något moment var avancerat men det var många komponenter att pilla med.

Här åt vi lammracks tillagade i sous vide tillsammans med hasselbackspotatis, ugnsrostad kronärtskocka, sparris och en rödvinssås. Här fick jag alltså åter en chans att leka med min nya sous vide maskin. Lammet tillagat på detta sätt kan vara det möraste kött jag någonsin ätit. det var så gott och så smakfullt av den tillsatta kryddningen så att jag fortfarande känner smaken i munnen när jag tänker på det. Recept på lammracksen hittar du här.

Efter middagen var det som sagt dags att duka fram en ostbricka som vi smaskade på länge, barnen åt väl c.a 400 gram godis var så dem gick det ingen nöd på heller.

Sammanfattning av året och en blick mot det nya

Vissa vill ha ett perfekt nyår. De planerar i flera månader i förväg vad de ska ha på sig, var de ska vara och göra och vem de ska kyssa på 12-slaget och nyårsångesten växer sig allt mera påtaglig ju närmare dagen kommer, jag har vart där själv i min ungdom. Nyår blev aldrig så perfekt som man ville att det skulle bli.

Nu blir det perfekt varje år. Vi firar hemma med familjen och känner aldrig någon stress. Familjen umgås, pratar, spelar spel och äter god mat och det är aldrig någon stress. Nyårsfirandet 2019 får 5 raketer av 5 möjliga. Hoppas att du också haft ett bra år och ett gott nytt år.

Nu siktar vi mot 2020 med friska tag. Den största och enda nackdelen med att köra matblogg är att man äter alldeles för mycket god mat. Därför ska vi tillsammans med min syster och hennes sambo inleda året med nyttigt leverne och regelbunden motion. Det känns lite motigt när man sitter däst efter julens frosseri men det kommer att bli kul när man kommer in i det.

Vi har också planer på att testa lite teman på bloggen så som “nyttiga veckan” och “billiga veckan” där vi kommer att skapa och samla recept utifrån strikta riktlinjer som t.ex middagar under 400 kcal eller under 100 kr. Det ska bli spännande.

Det finns även en plan på att kanske skapa lite videomaterial men detta har visat sig ta väldigt mycket tid så det gäller verkligen att hitta tiden för att producera sådant. Som sagt så är det en hel del på gång och jag hoppas att ni hänger med oss även i det nya året. Tipsa gärna om Smakmakeriet till era vänner och bekanta så att sidan kan fortsätta växa.

Ta hand om er.

Med Vänlig Hälsning,

Dela det här inlägget

1 kommentar

  1. Mycket inspirerande text! Kul att läsa om det gångna året samt framtidsplanerna för kommande år. Ser fram emot att läsa om er utveckling, “nyttiga veckan” och att videomaterial!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *