Billiga veckan

Januari kan vara knapert, det vet nog de flesta. Vi har nog haft vår beskärda del av Januarimånader när man fått vända på slantarna både en och två gånger. Därför tänkte vi att vi skulle sätta ihop en god, hemlagad veckomeny för en billig peng.

Vi gav oss själva utmaningen att skapa 7 stycken middagsrätter som ska mätta 4 personer och en liten tjej på 1 år. Rätterna ska helst inte innehålla några halvfabrikat och dessutom ska varje rätt kosta under 20 kr per person i snitt.

Det var en tuff utmaning men det känns ändå som att vi fick ihop det rätt så bra. Alla rätter vi har lagat denna veckan har varit riktigt goda, utan känslan att man har tummat på kvaliten för att komma ned i pris.

Vi har handlat allting på Ica Maxi och valt att köpa storpack där det går för att på så sätt kunna använda vissa råvaror till flera rätter, t.ex makaroner, köttfärs och sallad.

Resultatet

Totalpriset för hela veckans matinköp blev 533 kr för 7 dagar och 4 personer (plus en baby). Det var verkligen ene häftig känsla när vi kom till kassan och hade handlat för hela veckan på ungefär en tredjedel av en vanlig veckas matbudget.

Riktpriser för hela rätterna står angivna nedan, dock förutsätter alla rätter att man har vissa basvaror som t.ex kryddor och mjöl hemma.

Här kommer hela veckans matsedel:

Korvgratäng med makaroner och broccoli

Måndag:

Att göra en gratäng är så smidigt och gott! Kombon korv, makaroner och broccoli blir verkligen mums. Och för att göra den extra krämig så gjorde vi en bechamelsås till gratängen. Såsen smaksatte vi med chiliflakes och vitlökspulver.

Rätten kostade totalt 86 kr, då har vi inte räknat med basvarorna: Paprikapulver, chiliflakes, salt, vinäger och olja.

Raggmunk med bacon och vitkål

Tisdag:

Raggmunk är en sådan där husmansrätt som glöms bort alldeles för lätt tycker jag. En matig pannkaka med riven potatis i serverad med vitkål, lingon och fläsk, Vad finns det att inte gilla?

Vi har gjort rätten med bacon men den kan lätt göras vegetarisk genom att byta ut fläsket mot halloumi som skärs i tärningar och steks tills den blir krispig, det har vi gjort flera gånger och det funkar hur bra som helst.

Totalsumman för rätten blev här 86 kr. Då har vi förutsatt att man har salt och någon sorts matfett till stekning hemma.

Pasta aglio e olio

Onsdag:

Det här är en riktig favorit. Det är häftigt att så få ingredienser kan bli till en sådan smakrik rätt. Det kan ju låta ganska torftigt på svenska: Pasta med vitlök och olja. Men jag uppmanar alla som gillar vitlök att testa denna pasta då den är så god!

Denna rätt har en naturlig plats i “billiga veckan” menyn då det är den i särklass billigaste rätten under denna vecka. Totalt pris för denna rätt blir alltså bara 44 kr totalt eller 11 kr per portion förutsatt att du har basvarorna olja, chili och salt hemma.

Pumpasoppa

Bild på pumpasoppa

Torsdag:

Det finns inget bättre när det är riktigt kallt än en en värmande soppa. Den här pumpasoppan är len och gräddig i smaken och faller hela familjen i smaken. Jag passade även på att baka ett enkelt bröd till soppan.

Hela rätten för 4 personer kostar c.a 70 kr, 80 kr om du bakar bröd till och 90 om du köper färdigt bröd. Priset förutsätter att du har basvarorna: Smör, hönsbuljong och salt hemma.

Italienska köttbullar i tomatsås

Fredag:

Jag måste erkänna att jag har varit väldigt dålig på att göra egna köttbullar. Om barnen har fått äta köttbullar till lunch så har det tyvärr blivit färdiga fabrikatsbullar. Men att göra egna tar ju verkligen ingen tid och blir så himla mycket godare. Här har vi gjort bullarna med en väldigt smakrik tomatsås, serverades med ris och en krispig sallad.

Rätten kostade totalt 80 kr, detta förutsätter att du har basvarorna ströbröd, tomatpuré, buljong, chiliflakes, oregano, salt och peppar.

Kycklinglår med ris och currysås

Lördag:

Kyckling är gott för både stora och små, och så enkelt att få till. Bara att krydda upp med de smaker du gillar och skjutsa in i ugnen så sköter maten sig själv. Här har vi serverat kycklingen med ris och hemmagjord currysås samt stekta morötter och en enkel sallad.

Totalpriset för denna rätt blev 73 kr, priset förutsätter att du har basvarorna currypulver, chilipulver, grillkrydda och salt hemma.

Mac n cheese med tacoköttfärs

Söndag:

Mac n cheese är barnens solklara favorit på listan och önskas titt som tätt till middag. Makaroner i ostsås med tacoköttfärs och tillbehör kan ju liksom inte bli annat än gott. Dessutom är det en väldigt enkel och smidig rätt att laga.

Totalpriset för rätten blev 88 kr förutsatt att du har mjöl och kryddor till en tackokryddmix.

Dela det här inlägget

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *