Coq au vin på kyckling

Idag blev det Franskt rustikt på menyn. Coq au vin tillhör nog mina top 5 grytor. Enligt den franska traditionen är det tupp som ska utgöra proteinet i grytan. Rättens svenska namn enligt översättning blir “Tupp i vin”. Dock kan tupp vara svårt att få tag på och då går kyckling precis lika bra.

Våran Coq au vin görs på en hel styckad kyckling, en flaska vin och lite goda grönsaker och känns både rustik och lite spännande för en vanlig Svensson som mig.

Jag läste nyligen ett inlägg på taffel.se där skribenten slog ned myten om att alkohol kokar bort helt i mat. Enligt artikeln skulle denna gryta landa på runt 5% vilket kan vara värt att tänka på om man har barn. Kanske är det dock därför man känner sig så nöjd och avslappnad när man ätit den 🙂

Coq au vin på kyckling

Recept av Erik
Portioner

4

portioner
Förberedelse

20

minuter
Tillagningstid

35

minuter

Ingredienser

  • 1 hel kyckling (c.a 1,5 kg)

  • 1 flaska (0,75 liter) rött vin

  • 100 gram rökt sidfläsk eller tärnat bacon

  • 25 gram smör

  • 1/2 dl vetemjöl

  • 2 st morötter

  • 3 st vitlöksklyftor

  • 1 kvist färsk rosmarin (eller 1 tsk fryst eller torkad)

  • 1 kvist färsk timjan (eller 1 tsk fryst eller torkad)

  • c.a 15 st små steklökar

  • 10 st champinjoner

  • Salt och nymalen svartpeppar

  • Potatis eller ris till servering

  • Eventuellt färsk persilja till garnering

Tillagningssteg

  • Börja med att stycka kycklingen. Gör ett snitt mitt uppe på kycklingen och låt sedan kniven följa bröstbenet ned på båda sidor för att skära ut bröstfiléerna. Vänd på kycklingen och knäck låren bakåt, skär ut låren där benet frigjorts, gör samma sak med vingarna.
  • Nu har du förhoppningsvis bara kråset kvar. Lägg detta i en kastrull, spill på vinet, koka upp och låt sjuda medan du förbereder resten. På så vis får du en bra fond till grytan.
  • Dela bröstfiléerna i två bitar, dela även låren i två bitar vid leden, den mindre av bitarna kan du lätt bena ur.
  • Blanda mjölet med 1 tsk salt och något kryddmått peppar i en liten skål eller på en tallrik. mjöla kycklingbitarna på båda sidor.
  • Skala och hacka moroten i mindre bitar, skala och hacka vitlöksklyftorna, tärna sidfläsket.
  • Stek sidfläsket krispigt i en tjockbottnad gryta, lägg åt sidan, tillsätt smör och stek kycklingen ett par minuter per sida tills den fått fin färg.
  • Häll tillbaka sidfläsket, tillsätt morötter vitlök timjan och rosmarin, sila vinet ner i grytan. Koka upp och låt småkoka under lock.
  • Skala steklökarna och dela champinjonerna på mitten. Stek i lite smör i en panna tills champinjonerna fått fin färg och löken börjat karamelliseras, häll alltihopa i grytan
  • Grytan ska nu puttra i 30 minuter. Fundera på vad du vill ha till, vi gjorde en puré på potatis och blomkål med lite smör, varm mjölk, salt och vitpeppar i. Det passade perfekt.
  • Smaka av med salt och peppar, om grytan känns lös kan du reda den med en aning maizenaredning eller lite mjöl blandat i vatten.
  • Garnera gärna med färsk persilja.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *