Eggs Benedict med hjälp av Sous vide

Nyårsaftonen började med en riktig lyxfrukost denna gången.

Jag fick ett Sous vide set i julklapp av min underbara fru och den har redan gått varm flera gånger. Jag har läst att man kan pochera ägg med Sous vide så självfallet var jag tvungen att testa.

Resultatet blev hur bra som helst och helt utan det ångestpåslag som pochering annars kan medföra.

Under den korta tiden vi haft med Sous vide maskinen har det blivit solklart att det är det smidigaste sättet att tillaga kött och pochera ägg. Många recept i framtiden kommer onekligen att använda sig av metoden vid tillagning av mat. Vi skaffade den billigaste Sous vide cirkulatorn vi kunde hitta, en av märket Andersson från NetonNet för 499:-. Dessutom hittade vi en vacumförpackare på Lidl för 299:-. Båda fungerar superbra.

Det är möjligt att de dyrare modellerna är bättre men i slutändan så handlar det om att vattnet ska hålla en viss temperatur och det gör våran maskin +- 0,2°C vid mätning med termometer.

Att laga Sous vide behöver alltså inte vara dyrt, men resultatet blir väldigt proffsigt.

Eggs Benedict med hjälp av Sous vide

Recept av Erik
Portioner

4

portioner
Förberedelse

5

minuter
Tillagningstid

15

minuter

Ingredienser

  • 10 st ägg (2 st till hollandaisesåsen)

  • 2 pkt bacon

  • 8 st skivor rostbröd av valfri sort.

  • 1 1/2 msk pressad citronsaft

  • 150 gram smör

  • 0,5 krm cayennepeppar

  • Salt och nymalen svartpeppar

Tillagningssteg

  • Värm ett vattenbad till 75°C med Sous vide-maskinen.
  • Värm ugnen på 225°C.
  • Lägg ned äggen (förutom 2 st) och låt ligga i vattenbadet i 13 minuter.
  • Fördela bacon i en ugnsform och stek i ugnen till krispig, c.a 10 minuter.
  • Rosta brödet eller stek det lätt i lite smör.
  • Smält smör i en kastrull eller i microvågsugn.
  • Separera gulorna från de sista 2 äggen, lägg i en skål tillsammans med citronsaften. Vispa över vattenbad tills blandningen blir krämig, det blir den när den börjar närma sig 70°C.
  • Ta av skålen från vattenbadet och ställ på en fuktig trasa, häll i smöret droppvis under kraftig omrörning. Det är viktigt att smöret inte är varmare än äggkrämen men det får heller inte vara för kallt. Temperaturen på smöret bör vara mellan 45 och 65°C.
  • Smaka av med cayennepeppar och salt.
  • Montera mackorna med bacon längst ned, knäck ett ägg ovanpå och slutligen hollandaisesåsen på toppen, Salta och peppra lätt.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *