Fried rice på blomkålsris med strimlad kalkon

Sedan årsskiftet har vi haft som mål att vara nyttiga, vi har tränat dagligen och dessutom försökt att ha en nyttigare kost överlag, Vi äter inget socker, mera grönsaker överlag och försöker att hålla matintaget till frukost, lunch och middag. Denna veckan har vi även bestämt att vi ska laga nyttiga middagsrätter varje dag.

Vi älskar stekt ris. Det är så enkelt och smakrikt och knappt möjligt att misslyckas med. Detta var ett riktigt experiment. Idag bytte vi ut riset i våran fried rice rätt mot blomkålsris. Smaken är precis lika god som när man gör det på vanligt ris. Rätten blir ju så klart inte lika len som när man har vanligt vis, dock så kan du äta ungefär 3 gånger så mycket då rätten klockar in på endast 320 kcal.

Fried rice på blomkålsris med strimlad kalkon

Recept av Erik
Portioner

4

portioner
Förberedelse

15

minuter
Tillagningstid

15

minuter
Kalorier

320

kcal

Ingredienser

  • 800 gram blomkål

  • 2 st morötter

  • 100 gram sockerärter

  • 1 knippe salladslök eller 1 purjolök

  • 1 färsk röd chili

  • 1 bit ingefära stor som en tumme

  • 2 st vitlöksklyftor

  • 450 gram strimlad kalkon

  • 1 msk sesamolja

  • 2 msk kinesisk soja

  • 1 msk fisksås

  • 1 pressad lime

  • 1 knippe färsk eller en msk fryst koriander

  • 4 st ägg

  • Salt och peppar

  • En handfull cocktailtomater till garnering.

Tillagningssteg

  • Ansa blomkålen från blad och stam, riv sedan blomkålen på den grova sidan på ett rivjärn ned i en skål.
  • Skala och finhacka vitlök. Hacka chili, ingefära och sockerärter. Ansa och hacka salladslöken, lägg dessa i en skål.
  • Skala och slanta moroten.
  • Hetta upp sesamoljan i en wokpanna, tillsätt moroten och stek i c.a 2 minuter tills den fått lite färg.
  • Tillsätt den strimlade kalkonen och stek i en minut.
  • Tillsätt resten av grönsakerna och stek ytterligare någon minut.
  • Häll i blomkål, soja och fisksås, pressa i limen. blanda väl och stek i ytterligare 2 minuter.
  • Skjut allt åt sidan så att du får en fri yta i wokpannan, knäck i äggen, salta och peppra ordentligt och stek upp medan du stressar äggen som om du gör en äggröra.
  • När äggen börjat stelna så blandar du dem med resten av woken.
  • Smaka av med salt och peppar.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *