Tacos de Carnitas

Carnitas är som det perfekta giftermålet mellan tacos och pulled pork, rätten utgörs av fläskkarré som fått gå länge i ugnen så att den faller sönder. Om du gillar pulled pork så måste du prova carnitas. Smakerna är så varma och hjärtliga och känns så genuina att man nästan kan höra Mariachimusiken spela i bakgrunden.

Carnitas må vara extremt smakrikt men särskilt stark är det dock inte, den hetta man önskar får man istället från salsorna som serveras till rätten. Här har vi valt att servera köttet med en Salsa verde, en Pico de gallo och en Guacamole, passar rätten som hand i handske.

Tacos de Carnitas

Recept av Erik
Portioner

4

portioner
Förberedelse

15

minuter
Tillagningstid

4

timmar 

Ingredienser

  • 1 – 1 1/2 kilo fläskkarré

  • 2 apelsiner

  • 150 g ister

  • 6 vitlöksklyftor

  • 1 gul lök

  • 2 lagerblad

  • 5 cm ceylonkanel eller vanlig kanelstång

  • Kryddblandning
  • 1 msk rökt paprikapulver

  • 1 msk anchochilipulver

  • 1 msk salt

  • 2 msk farinsocker

  • Salsa verde
  • 1 knippe färsk koriander (eller 1 msk fryst)

  • 1 – 2 jalapeños

  • 1/3 silverlök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 250 g physalis

  • Salt

  • Pico de gallo
  • 2 – 3 st tomater

  • 1/3 silverlök

  • 1 färsk jalapeño

  • 1 knippe färsk koriander (eller 1 msk fryst)

  • saften från en halv pressad lime

  • Salt

  • Guacamole
  • 1 jalapeño

  • 1 knippe färsk koriander (eller 1 msk fryst)

  • 1/3 silverlök

  • 4 avokados

  • saften från en halv pressad lime

  • Salt

  • Övrigt
  • Tackobröd, gärna enligt detta recept

Tillagningssteg

  • Carnitas
  • Sätt ugnen på 135˚C.
    Börja med att blanda ihop kryddblandningen. Skär upp köttet i bitar ca 3×3 cm stora. Masera in kryddblandningen på köttet. Lägg det i en ugnssäker form så att bitarna ligger trångt.
  • Skala vitlöken och löken. Kläm ner vitlöken bland köttet, dela löken i 4 delar och kläm ner den också. Dela kanelstången i ett par bitar och tryck även ner den och lagerbladen emellan köttet. Pressa saften från den ena apelsinen över köttet. dela istern i tunna skivor och lägg den som ett lock över allt kött. Dela den andra apelsinen i tunna skivor och fördela jämt över allting.
  • Lägg ett lock på formen eller dra över aluminiumfolie. Låt stå i ugnen i c.a 4 timmar.
  • Ta ut formen ur ugnen och häll bort ungefär hälften av vätskan. Dela köttet med 2 gafflar så att det blir trådigt (precis som pulled pork), rör om så att allt kött och vätska blandas. Sätt ugnen på max temperatur med grillfunktionen på och ställ in formen i ytterligare 20 minuter eller tills köttet längst upp blivit lite krispigt och fått fin färg.
  • Salsa verde
  • Ta bort stammar från koriandern och kärna ur jalapeñon, skala physalis. lägg alla ingredienser i en skål och mixa slätt med mixerstav.
  • Pico de gallo
  • Skala lök, kärna ur jalapeño, ta bort stammar från koriandern. Hacka tomaterna mellangrovt och övriga ingredienser fint. Pressa över lime och smaka av med salt.
  • Guacamole
  • Skala lök, kärna ur jalapeño, skala och kärna ur avocados, ta bort stammar från koriandern. Finhacka lök, jalapeno och koriander.
  • Mosa avocadon grovt med en gaffel, rör ner övriga ingredienser, pressa över lime och smaka av med salt.
  • Övrigt
  • Servera Carnitas med salsor i färdiga tacobröd från affären eller ännu hellre i hemmagjorda vetetortillas enligt detta recept.
Dela det här inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *